Hoppa till sidans innehåll

Välkommen Thomas!

12 SEP 2016 10:36
Det haglar med nytillskott till klubben - den senaste i raden är den fd förbundskaptenen Thomas Jansson. Klicka på läs mer om du vill läsa vad hans uppdrag i ESK handlar om, hans ledarfilosofi, jakten på 50m bassänger mm.
  • Uppdaterad: 03 JUL 2018 11:16

 

Välkommen till Eskilstuna Simklubb! Du verkar vara en vän av nya miljöer, vad har du fått för intryck av Eskilstuna som stad under ditt första besök?

Tackar! Nya miljöer är utvecklande om du på ett tryggt sätt kan omfamna dem. Eskilstuna som stad är för mig ganska okänd. Jag kopplar ihop Eskilstuna med industrikunnande, OS guldmedaljören Thomas Gustafsson samt några duktiga simmare genom historien som exempelvis Peter Feil när det begav sig på 60-talet. Varje årtionde har någon från de tidigare klubbarna Tunafors och ESS visat upp sig på nationell nivå. Intrycken kommer säkert fördjupas under hösten och vintern men jag slås av den väldigt vackra omgivningen kring Eskilstunaån. Såklart också av den nya, fina simhallen.

 

…och mer intressant, intrycket av Eskilstuna Simklubb?

Det är med en varm känsla jag upplevt de första kontakter med tränare, ledare och styrelserepresentanter i ESK. Man verkar ha kommit igenom sammanslagningen av ESS och Tunafors på ett bra sätt och har nu förutsättningarna att sikta på att vara en stark aktör inom svensk simning. Det verkar också vara mycket glädje och harmoni när det är träning och instruktioner i simhallen. Viktigt!!

 

Hur skulle du sammanfatta ditt uppdrag i ESK som sträcker sig ett år framåt i tiden.

Kontraktet är som du säger ettårigt i första hand. Det handlar om att implementera en fördjupad och bredare kunskap på alla nivåer som krävs för en klubb som vill tillhöra toppskiktet. ESK vill ju både förbättra sin talangrekrytering, utveckla de bästa  simmarna till högsta Sverigenivå och vara en extremt välskött förening.

Jag kommer verka som mentor och hjälpreda till Måns (Stomvall) och de andra tränarna för elitsimmarna. Det kan då handla om analyser av träningsplanering, val av tester och analyser av detsamma etc. När det gäller klubben i stort pågår just nu via styrelsen ett analysarbete där jag kanske också kan ge ett litet tillskott, när jag har landat i klubben.

 

Tittar på man på dina meriter så tvivlar man inte på din kompetens, men Rom byggdes inte på en dag sägs det, känner du av en tidspress eller är du lugn med att lämna klubben med ett gott resultat om ett år – även om ev. förlängning kan ske?

Kunskap och utvecklingstänk är färskvara. Jag måste fokusera på att dag för dag ge input som gör att den utvecklingsfas man är i skjuter fart och tar den riktning som är lämplig. Att implementera kunskaper tar förstås tid. Efter ett år är det inte resultatlistorna som styr hur man går vidare. Det som då avgör är om man gillar mina tankar och att vi trivs med varandra. Elitutveckling är komplext och tävlingssimning agerar på en internationell arena där det är nästan 200 länder som deltager vid OS och VM. Men visst känner jag press men på ett positivt sätt, för det är klart jag vill se utveckling och jag kan vara otålig ibland. Konceptet att en simklubb tar in en mentor är inte så vanligt så det är väl klokt att skriva ett ettårigt avtal. 

 

Du har med framgång hjälp Farum Svømmeklub i Danmark under några år, vad har hänt där sedan du kom och började röra om i grytan?

Klubben går sin egen väg utan att följa den ”militäriska” struktur som i övrigt kännetecknar dansk simning. Vi har de senaste 3 åren varit en av de bästa herrklubbarna. Vid Danska mästerskapen har vi vid flera tillfällen vunnit samtliga lagkapper och slagit ett flertal danska rekord. Vid rekordet på 4x100 frisim sommaren 2015 var vi dessutom under landslagsrekordet och tiden var en av de bästa av samtliga Europeiska klubblag. Klubben har haft representation vid OS i Rio samt vid i stort sett alla internationella mästerskap (EM-VM) sedan 2012. Att herrsidan varit stark har varit en stor kontrast mot klubbarbetet i Filipstad som var omvänt med enbart ett flertal duktiga damer.

Vi har också lyckats med att tona ner betydelsen simmarnas placeringar vid ungdoms och juniortävlingarna. Detta till förmån av långsiktig utveckling med tekniken i fokus. Det är extremt viktigt att vara långt kommen redan i 15 års åldern avseende tekniken.

 

Men de flesta känner nog igen dig som förbundskapten för Simlandslaget (2004-2010), hur hamnade du i den positionen och hur var dessa år, utmaningar/höjdpunkter mm?

Jag hamnade nog där på grund av min ganska gedigna bakgrund inom svensk simning samt kunskap om internationell simning. Min bakgrund handlade om att jag haft olika landslagsuppdrag under 30 år som nu är uppe i 40 år, med tillhörande OS, VM, EM och diverse internationella tävlingar.

Höjdpunkterna som förbundskapten är många. Jag minns speciellt första trippen med en 14-årig Sarah Sjöström till Singapore och Sydney 2007. Andra stora minnen är Sarahs EM guld 2008 och sedan världsrekord och VM guld i Rom 2009.

Men också Therese Alshammars olika världsrekord och VM guld exempelvis i Melbourne 2007. Andra starka minnen är herrarnas EM guld på 4x100 frisim i Eindhoven 2008 vilket var första lagguldet på ett Europamästerskap sedan 1962. Vår 5:e plats vid OS i Beijing i tidernas häftigaste herrlagkapp sticker också ut. Vi snittade under 48 sekunder och det var innan monsterdräkterna. Utmaningarna var många. När jag tillträdde var det inte mycket fokus på tävlingar i 50 meters bassäng. Likaså var tester, taktik och teknikarbetet på många håll eftersatt. Det gäller än en dag!  Hälsade på nuvarande förbundskapten Ulrika Sandmark efter hennes hemkomst från Rio. Många av de utmaningar jag hade brottas hon också med även flera saker går åt rätt håll.

 

Men din ledargärning startade i din hemstad Filipstad – och inte heller där behöver du skämmas för din insats…

När jag var ung trodde jag att tränaren skapade simmaren. Nu vet jag bättre, det är ofta den talangfulle idrottsmannen som ger utveckling åt tränaren än vice versa. Jag hade turen att inom några år få ta hand om två talangfulla simmare i lilla Filipstad. Bägge kvalificerade de sig till två olympiska spel vardera och blev svenska mästare vid flera tillfällen. Carina Ljungdahl var med i Sveriges silverlag vid OS i Moskva och Suzanne Nilsson fick en lagmedalj på Europamästerskapen. I samband med den tiden hade jag också ansvaret en period för simningen i Karlskoga där det också blev en hel del medaljer vid de svenska mästerskapen.

När du säger talangfull - vad menar du då?

Talang eller talangfull är ett svårt och stort begrepp. Det finns nästan ingen forskning kopplad till simning som man kan luta sig emot. Mina funderingar i ämnet talangfull simmare är följande punkter.

-          Ligger plant i vattnet och har därmed litet motstånd i vattnet

-          God kroppskontroll och känsla för kontakten med vattnet

-          Tillgodogör sig snabbt träning, vilket inte är alla förunnat

-          Tål ökad adrenalin och stress i tävlingssituationen

-          Starkt immunförsvar med god återhämtningsförmåga

Men man skall akta sig för hur man använder detta. Det finns inte en mall för hur den 100% optimala simmaren skall se ut. Vad man vet är att det är inte alla som har gåvan att nå hela vägen till OS-guld. Man kan komma långt med bra träning men det vi kallar talang är den där extra dimensionen som krävs för guldet.   

 

Hur ser din ledarfilosofi ut?

Jag arbetar med nyckelorden processorienterat, delaktighet, nyfikenhet, glädje, värme, tålmodighet samt kunskap baserad på mer vetenskaplig basis än tradition. Filosofin bygger också på att din fulla potential som simmare når du tidigast efter 25 år fyllda. Tränaren skall vara ett redskap för den aktive att nå sina mål. I rollen som tränare skall man ställa mer frågor än ge svar. Viktigt att simmaren utmanas att finna lösningar.

Jag brinner verkligen för att få simmare och ledare att förstå att simning inte skall vara en barnidrott där man slutar efter gymnasiet. Det är skandalöst att inte Svenska Simförbundet och andra nationsförbund runt om i världen inte gör mer för att vi skall ha fler vuxna simmare. Det borde ligga överst på deras åtgärdsagendor. Men vi har olika syn på hur stort problemet är. 

Det läggs alldeles för stor tonvikt vid Ungdoms-OS, Världs- och Europamästerskap för juniorer där åldrarna är löjligt låga. Liksom Sum-Sim! Här måste simningen tänka om och ta ansvar för att vi har en verksamhet som är så bra och lustfylld att det är självklart att fortsätta tävla långt upp i åldrarna. Orienteringssporten är ett föredöme med sin tävlingsstruktur. En idrott som dessutom får alldeles för lite uppmärksamhet.

 

Har den alltid sett ut så eller har den ändrats med åren?

Nej nej nej! Jag har gjort en 180 graders sväng! Från att veta allt, bestämma allt och vara den allsmäktige till idag där jag försöker jobba med nyckelorden jag nämner i förra frågan. Det har varit en resa som gått i etapper men från början av 2000-talet har det varit väldigt tydligt att ledarskap handlar om så mycket mer än placeringsresultat och tider.

 

Har du några ledarförebilder?

Inte direkt med jag faller för de lugna, analytiska och varma ledarna. Tyvärr skapar de inte samma rubriker. Men de säger ju något istället för den medievärld som annars härskar med hjälp av headlines.

Lars Lagerbäck har jag alltid gillat! Märkligt, han sade samma saker för 15 år sedan men nu tack vare resultaten med Island, då har folk i gemen upptäckt honom.

Likaså gillar jag Peter Reinebo verksamhetsansvarig i Sveriges Olympiska kommitté. Han är oerhört professionell även om jag inte alltid delar hans analyser. Detsamma gäller Sven von Holst, som kanske är Sveriges största ledare alla kategorier. Han har varit förbundskapten i simning under 8 framgångsrika år, ordförande i svenska simförbundet under lång tid, VM general för Skid-VM i Falun 1993 och 2015 etc etc. 

 

Du var duktig simmare själv med flera Sum-Sim guld och deltagande på JSM och SM, hur länge höll du på och vad varför slutade du? ...och du var inte varit helt oduglig i skidspåret heller?

Jag är ett bra exempel på att kopplingen mellan Sum-Sim och seniorframgångar inte existerar. Hade jag vetat vilken kravprofil som gäller för simning skulle jag nog valt en annan idrott. Skidor passade mig bättre, vilket jag märkte via att jag utan skidträning representerade Värmland i TV-skidan 1969 som var en TV-sänd distriktstävling. Vi blev trea och jag förvaltade sista sträckan på ett väldigt bra sätt. Jag kvalade in till SM i simning under flera år och fick simma lite finaler i lag vid SM när jag tävlade för S02 Göteborg, då Sveriges bästa klubb. Jag slutade när jag var 18 år! 18 år, det är ju tokigt!!

Längdskidåkning har varit min passion och avkoppling, så det har blivit 15 Vasalopp som motionär. De år jag hunnit förbereda mig har det blivit placeringar mellan knappa 400 upp till 1000. Man skall kanske inte prata tider på Vasaloppet då det kan skilja kanske en timma i tid beroende på före. Men jag har varit under 5 timmar flera gånger med 4.21 som toppnotering. Men bästa loppet är nog 1991 då jag bara var 38 minuter efter segrande Ottosson med tiden 5.45.

 

Tillsammans med Bo Hultén som driver simma.nu har du en simpodd och ni kommenterar även simning på Eurosport tillsammans. Berätta lite om podden och varför man bör lyssna in den.

Vi tyckte det behövdes en podd som fokuserar på simning. I dessa tider med olika mediaformat tyckte vi att vår samlade erfarenhet från simning i stort och smått var en lämplig bakgrund. Jag tycker man skall lyssna, för vi försöker bredda perspektiven på såväl elitprestationerna (finns många infallsvinklar), dopingen (blir ofta en ensidig debatt), jämställdhet (bristen på) och annat som har anknytning till simning på ett eller annat vis. Vi snackar i 30-50 minuter och är ödmjukt tacksamma att så många lyssnar. En del som missat ett avsnitt lyssnar ikapp, vilket är verkligen roligt.

 

Avslutningsvis 1 – du har dille på att hoppa ner i 50 metersbassänger och är ganska bra på det. Berätta lite om den ”samlingen”.

Detta är ju en udda sak som inte fyller många minuter per år av mitt liv. Men jag har simmat minst 200 meter utan att stanna i över 150, 50 meters bassänger runt om i världen. Varav 66 stycken är i Sverige, Eskilstuna kommer sannolikt bli nummer 67 av de Svenska bassängerna. Mitt eget lilla regelverk säger att jag inte får bara åka till en bassäng för det skall räknas. Vistelsen där bassängen finns måste ha ett annat syfte. Som kuriosa var jag först i Beijings tävlingsbassäng när portarna öppnades till för-OS i januari 2008. Rebecca Ejdervik, duktig bröstsimmerska hade genomskådat min plan men hon var tiondelarna efter mig i bassäng. Jag hade förberett mig med lite kläder, trots att det var kallt ute. Dessutom hade jag duschat på hotellet och badbyxorna var på. Någonstans finns det bildbevis! Andra nationer som var där den morgonen och första möjlighet att simma i OS bassängen, undrade nog vad vi höll på med!

 

Avslutningsvis 2 - står det med i ditt kontrakt att du ska representera ESK under Masters-SM som vi arrangerar 24-26/3 nästa år – om inte, går det att få till den klausulen?

Idag simmar man så långsamt att det är roligare att se målarfärg torka än en Jansson i slowmotion. Det är en prisfråga dock, bud mottages!

 

5-snabba

Görbra             Jättebra                                   

Nyttjar inte ordet ”görbra” kanske väldigt bra är det jag kör med

Vasaloppet      Vansbrosimningen                

Fast kanske med ålders rätt, att det nu viktar över till till Vansbro, behagligare arbetstid.

Piska                   Morot                                     

Tveklöst morot!!

Värmland         Något annat landskap          

Jag är mer Filipstadsbo än Värmlänning. Jag kan för lite om Sörmland, så det får bli Jämtland eller Dalarna

Storklubb         Småklubb                                

Det är klubbens ambition som styr, inte storleken

 

 

 

 

Skribent: Christoffer Andersson
Epost: Adressen Gömd

 

Klubbshop, klicka på TYR-loggan

_____________________

HUVUDSPONSOR

_____________________

SPONSORER & SAMARBETSPARTNERS

         

 

 

 

Under mina besök i Eskilstuna bor jag gärna på Comfort Hotel! /Thomas Jansson, fd förbundskapten och verksamhetsansvarig för Eskilstuna Simklubb.

 


GILLA OSS PÅ FACEBOOK

___________________________

 

 

 

Postadress:
Eskilstuna SK - Simidrott
Verkstadsgatan 5
63342 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 0
E-post: This is a mailto link

Se all info