SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Eskilstuna Simklubb
Vår vision: Ett Eskilstuna där alla kan simma
Simskola

De olika nivåerna i simskolan

 

BADDAREN & PÄRON

 

För dig som är lite yngre och är med i simskolan för första gången. Här är en förälder och barn ett team som med hjälp av simläraren utmanar barnet och förälderns kunskapsnivå. Därför kan både du som tar dina första kliv i vattnet och du som redan kan simma vara med här. Lektionerna hålls i en av multibassängerna à 30 minuter. Undervisningen sker utan medtagna flythjälpmedel.

Förkunskaper: Inga förkunskaper. Ålder 3-4 år.

Mål: Individuella målsättningar efter barnets förkunskaper.

 

BADDAREN

 

För dig som är med i simskolan för första gången. Här tar vi de första stegen mot riktig vattenvana. Vi bubblar, glider och hoppar i vattnet. Lektionerna hålls i en av multibassängerna à 30 minuter.

Förkunskaper: Inga förkunskaper. Från året du fyller 5 år.

Mål: Klara märkena Baddaren Grön och Blå. Doppa hakan och huvudet, bubbla i vattnet, glida i horisontellt läge, samt hämta föremål från botten med huvudet under vattnet.

 

SKÖLDPADDAN

 

Här fortsätter vi öva på vattenvanan och utöver det vi lärt oss i Baddaren så övar vi på att flyta på rygg, rotation från rygg till mage samt övar grundläggande arm- och benrörelser i crawl ,ryggsim och fjärilsim. Lektionerna hålls i en av multibassängerna à 30 minuter.

Förkunskaper: Du ska klara kriterierna för Baddaren Grön och Blå, samt kunna hämta föremål från botten med huvudet under vattnet. Från året du fyller 5 år.

Mål: Klara märkena Sköldpaddan och Bläckfisken. Flyta i ryggläge 5 sekunder och därefter rotera till magläge, simma 5 m valfritt simsätt samt simma 5 meter specifikt i magläge och 5 meter i ryggläge med bensparkar, och hämta föremål från botten med huvudet under ytan.

 

PINGVINEN SILVER (bröstsims-nivå)

 

Vi fortsätter öva på grundläggande arm- och benrörelser i de fyra simsätten samt börjar öva på  bröstsim. Lektionerna hålls i en av multibassängerna à 30 minuter.

Förkunskaper: Kriterierna för Sköldpaddan och Bläckfisken, samt att kunna hämta föremål från botten med båda armar och huvudet under ytan.

Mål: Klara märket Pingvinen Silver. Simma 10m av ett valfritt simsätt, flyta 10 sekunder, hoppa från kant och hämta föremål på botten med båda händer och huvudet under ytan. Utöver det kan vi simma 10m benspark av alla simsätt och 10m ryggsim med armrörelser.

 

PINGVINEN GULD

 

Här introduceras simmaren till djupare vatten då vi efter ibland sänker botten i bassängen. Simmaren introduceras till crawlandning, fjärilsarmtag och vi fortsätter öva på andning i bröstsim. Lektionen hålls i en av multibassängerna à 30 minuter.

Förkunskaper: Kriterier för Pingvinen Silver samt 10 m benspark av alla simsätt.

Mål: Klara märket Pingvinen Guld samt hämta föremål från botten i djupare vatten. Vi kan också simma 10m av alla simsätt och andas i enlighet med simsättet. Ok med alternativ andning på fjärilsim och bröstsim.

 

FISKEN

 

I denna nivå simmar vi halva tiden på grunt vatten och halva tiden på djupt vatten. Vi fortsätter öva arm- och benrörelser samt andning i de fyra simsätten. Här börjar vi öva på vändningar till de olika simsätten och vi lär oss dyka från kanten. Lektionerna hålls i en av multibassängerna à 40 minuter.

Förkunskaper: Kriterier för Pingvinen Guld samt 10m simning av alla simsätt och med simsättsenlig andning. Ok med alternativ andning på bröstsim och fjärilsim.

Mål: Klara märkena Silver- och Guldfisken, Hoppa/ dyka simma 25meter på djupt och grunt vatten Utöver det kan simmaren simma specifikt,

 

  • 25m ryggsim
  • 25m crawl (12,5 benspark med skovelandning 12,5 Sammansatt Crawl)
  • 25m fjärilskick med skovelandning eller vanligt fjärilsim
  • 25m bröstbentag med skovelandning eller vanligt bröstsim

HAJEN BRONS

 

Här lämnar vi multibassängen och simmar endast i stora bassängen. Det är två lektioner i veckan där vi fortsätter öva arm- och benrörelser samt andning i de fyra simsätten. Vi lär oss vändningar, frånskjut samt dyk från startpall. Lektionerna hålls i 25m-bassängen à 40 minuter två gånger i veckan.

Förkunskaper: Kriterier för Silver- och Guldfisken samt att kunna simma specifikt.

  • 25m ryggsim
  • 25m crawl (12,5 benspark med skovelandning 12,5 sammansatt Crawl)
  • 25m fjärilskick med skovelandning eller vanligt fjärilsim
  • 25m bröstbentag med skovelandning eller vanligt bröstsim

 

Mål: Klara Hajen Brons, 100m valfritt simsätt på djupt vatten. Utöver det kan simmaren andas i enlighet med crawl och bröstsim, ok med anpassade fjärilsarmtag och andning. Utföra voltvändning i crawl och ryggsim samt handvändningar. barnet ska kunna dyka från en kant eller startpall.

 

HAJEN GULD

 

Sista nivån i vår simskola där vi fortsätter utveckla tekniken i de fyra simsätten och befäster tryggheten i att kunna simma, flyta och dyka på djupt vatten. Barnet blir simkunnig. Lektionerna hålls i 25m-bassäng à 50 minuter två gånger i veckan.

Intro för livräddning bad och båtvett samt klädsim utförs sommartid på utsatt datum och plats, information om det annonseras via mail och våra sociala kanaler.

Förkunskaper: Kriterier för Hajen Brons samt att kunna andas i enlighet med crawl och bröstsim. Även kunna voltvända ok med kullerbytta samt kunna utföra alternativ handvändning.

Mål: Klara Hajen Guld, att vara simkunnig vilket definieras som 200m simning varav 50m på rygg. Simmaren ska kunna simma 25m av de fyra simsätten tekniskt bra, dyka från startpall samt utföra vändningar i de fyra simsätten.

 

LÄNKAR

 

Läs mer om Simförbundets märken här.

Läs mer om Simlinjen och Simningens ABC som vår simskola utgår ifrån här.

 

Vår simskola följer Svenska Simförbundets utbildningsstege "Simlinjen". Läs mer om Simlinjen här.

 

 
Huvudsponsor
Boka simskola här!
Våra sponsorer
Våra samarbetspartner